Duygusal Ahlaki Ekonomi Modeli
home-hakkimda
home-hakkimda
Duygusal Ahlaki Ekonomi Modeli

Dünya ekonomisi 2008 krizinden sonra bir daha asla aynı güvenilirliğini tesis edemeyecektir. Kapitalist ekonomik sistem balonu çökmüş, küresel piyasalardan trilyonlarca dolar Uçup gitmiştir. 1929’daki "Büyük Buhranın" ardından en büyük ekonomik kriz olarak nitelendirilen 2008'deki "Büyük Durgunluk", dünya genelinde şirketlerin piyasa değerinden 14,5 trilyon doların silinmesine yol açarken, küresel piyasalarda 20 trilyon dolarlık kayba yol açmıştır.

Dünyanın Yaratılışından beri var olan ilahi öğreti ve Yüzyıllar öncesinde insanlığın üzerine bir güneş gibi doğan Hz. Muhammed (s.a.v)’in bize tebliğ etmiş olduğu İslam dini insanı merkeze alarak, yeryüzünde egemenlik veren, (onları halife kılan) O’dur. (En’am: 165) ayetini tatbik etmiştir. Fakat Yüce Yaradan hiçbir zaman insanın insana zulmetmesine müsaade etmemiştir. Bunun içinde gerek ayetler gerekse Kutlu elçisinin nezdinde örnekler ile insanlığa yol göstermiştir.

İslam İktisadının 2 temel dayanağı olan Kur’an ve Sünnet yeryüzünde insanlığın Refahı, İyiliği, Adaleti için bir takım hususlara önem vermiştir. Bu konuda Khan şöyle demektedir;

İslam iktisadında Kur’an ve hadisin bize gösterdiği yapı aslında tüm insanlık içindir. Ama biz bu temel eserlere dönüp oradan tefekkür edip tüm insanlık için bir model ortaya koyamazsak onlar da bu fikri almayacaktır. Ama biz tüm insanlık için bir model üretebilirsek onlarda bu modeli alacaklar ve uygulayacaklar. Böylece İslami iktisadının diğer Müslüman olmayan ülkelerde de adaptasyonu sağlanabilir. Bugün tüm dünyada kapitalizm çöküyor, ekonomik sistemlerde ciddi sorunlar yaşanıyor. Bu nedenle İslami bir modeli uygulayıp bunu dünyayla entegre edebiliriz”.

Duyusal İktisatta daha adil, daha paylaşımcı ve yatırımı finanse eder nitelikte, insanlığın huzuruna hizmet için ortaya atılmış bir teoremdir.